You are currently viewing EXCURSIE PRIN ROMÂNIA PENTRU COPIII OCROTIȚI LA APARTAMENTUL DE TIP FAMILIAL SF. IER. NICOLAE

EXCURSIE PRIN ROMÂNIA PENTRU COPIII OCROTIȚI LA APARTAMENTUL DE TIP FAMILIAL SF. IER. NICOLAE

Cu  binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit NIFON și prin purtarea de grijă a Părintelui Vicar Ionuț GHIBANU – Președintele Asociației Centrul Diaconal “Casa Creștină”, în plină vacanță de vară, copiii ocrotiți în cadrul Apartamentului de tip familial Sf. Ier. Nicolae au plecat în excursie prin România, însoțiți de Directorul Centrului Social – Pr. Adrian Rada.  oferită de Arhiepiscopia Târgoviștei,

Astfel, în perioada 26-29 iulie a.c., copiii s-au putut bucura de activități distractive, relaxare,  aer curat, răcoare și soare, În timpul excursiei copiii au avut parte de momente de neuitat, au vizitat diverse obiective turistice și religioase și au primit daruri prin grija sponsorilor noștri.

Pentru o mai bună aducere aminte a excursiei dorim să împărtășim cu dumneavoastră Jurnalul de vacanță, întocmit în timpul excursiei:

Ziua 1

Am plecat dimineață din Târgoviște, cerând ajutorul lui Dumnezeu în această călătorie de care ne vom aduce aminte mult timp de acum înainte. Am urmat traseul Târgoviște – Găești – Pitești, iar prima oprire a fost la Conacul Golești – Muzeul Viticulturii și Pomiculturii , loc plin de istorie unde pe 14 hectare se împletesc povești nebănuite din istoria țării. După ce am vizitat Muzeul, am participat la activitățile organizate aici pentru copii și tineri: am primit informații despre diverse semințe de plante, pe care mai apoi le-am plantat în sera muzeului, am umplut borcane ale rodului bogat, am cântat, desenat, dar mai ales am legat prietenii noi. Apoi am vizitat Muzeul Satului, care cuprinde gospodării din zonele viticole și pomicole ale țării, ne-am închinat în micuța, dar foarte frumoasa biserică de lemn, iar la final am vizionat un film animat la Centrul de expoziții. Cu siguranță vom reveni aici peste câteva săptămâni să vedem cum ne-au crescut plantele.

După o scurtă oprire la Mc Donalds, am mers să ne relaxăm în Parcul Trivale din Pitești, unde am făcut o plimbare pea lei, ne-am jucat la locul de joacă frumos amenajat și am vizitat Mănăstirea Trivale.

Am mers apoi spre Curtea de Argeș, oraș strâns legat de istoria Munteniei, cu multe biserici vechi și frumoasa Mănăstire amintind de istoria Meșterului Manole și a Anei. Cu binecuvântarea Sf, Filofteia am plecat spre Corbeni, la poalele munților, unde am fost frumos găzduiți la Pensiunea Rustic Argeșean. Aici ne-am jucat strașnic badminton și fotbal,am sărit în trambulină și ne-am relaxat în leagăne și hamacele aflate în curte.

Ziua 2

După micul dejun, am plecat în aventura numită Transfăgărășan. Ne-a impresionat Lacul de acumulare Vidraru și Centrala Hidroelectrică, dar mai ales măreția munților Carpați și drumul care șerpuiește pănă la înălțimea de 2000 de metri, unde am găsit o frumoasă cascadă și Lacul Bâlea, unde am întâlnit foarte mulți turiști români și străini. Pe munte ne-am bucurat de răcoare și aer curat, ba chiar și de câteva pâlcuri de zăpadă netopită.

Coborând pe serpentine de la altitudine am vizitat Castelul de Lut de la Valea Zânelor, din comuna Porumbacu, unde pe malul unui pârâu a fost reprodus un castel de basm din lut, care avea și o curte foarte frumos amenajată.

Orașul Sibiu ne-a întâmpinat cu o căldură toridă, așa că după o scurtă vizită prin centru ne-am refugiat la Muzeul Astra, unde pe sub pomii seculari am găsit o mulțime de case vechi, din diverse zone ale țării, care ne arătau cum traiau strămoșii noștri.

După o cină copioasă, Miercurea Sibiului,  am fost găzduiți gratuit la Pensiunea Pandora, prin bunăvoința gazdei noastre și grija preotului din Cristian, unde am pescuit alături de oameni dragi în lacul amenajat acolo, ne-am jucat în curte și ne-am odihnit pentru o nouă zi.

Ziua 3

La primele ore ale dimineții am ajuns în orașul Alba Iulia, la Cetatea Alba Carolina, un loc foarte frumos restaurat , care găzduiește pagini mărețe de istorie a românilor. Am vizitat Cetatea, Biserica Ortodoxă a Unirii și Biserica Romano- Catolică și ne-am fotografiat lângă frumoasele statui de bronz împrăștiate prin cetate.

Ziua a continuat la Parcul de Aventură Dynamis, înființat la marginea orașului de Asociația Filantropia Alba Iulia și Arhiepiscopia Alba Iuliei. Sub atenta supraveghere a domnului Dorin am parcurs aproape toate traseele parcului, cu cățărări, traversări și coborâri pe tiroliană. Aici a fost cel mai intens și frumos moment al excursiei noastre.

După amiază am urcat iar la înălțime, pe Transalpina, unde temperatura era de numai 15 grade, la altitudinea de 2200 de metri, în timp de jos erau aproape 40 de grade.

Seara ne-am cazat la Pensiunea Valea Măgurii din Novaci, unde ne-am putut răcori în piscină, am jucat tenis și alte jocuri și ne-am relaxat în leagăne.

Ziua 4

Dimineața am început-o la Peștera Muierilor, un obiectiv care ne-a plăcut foarte mult, aici am văzut stalactite, stalacmite, coloane de calcar, scheletul ursului de peșteră și liliecii.

Am continuat drumul oprindu-ne la Pădurea colorată și Căsuța răsturnată, unde toate erau cu susul în jos, chiar și o mașină aflată lîngă căsuță.

Am vizitat apoi Mănăstirea Horezu, ctitorie a lui Constantin Brâncoveanu și Mănăstirea Dintr-un Lemn, închinată aviatorilor și marinarilor, a cărei legendă spune că a fost construită din trunchiul unui singur stejar secular. La mănăstiri am mulțumit lui Dumnezeu pentru această minunată excursie și ne-am rugat pentru toți cei care au grijă de noi și ne ajută să creștem frumos.

Vă mulțumim,

Flavius, Ștefan, Radu și Alexandru